PAKAT UNDI PAS

MENU UTAMA


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/prk059/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

INFO P059


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/prk059/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Slogan "mohon restu rakyat" bukti Zambry MB haram? PDF Cetak emel
Ditulis oleh [email protected]   
Selasa, 31 Mac 2009 08:45
BUKIT GANTANG, 31 Mac - Sekitar kawasan parlimen Bukit Gantang kini dipenuhi dengan poster calon BN, Ismail Saffian dan Zambry bersama dengan moto "mohon restu rakyat". Slogan ini jauh berbeza dengan slogan BN dalam pilihan raya sebelum-sebelum ini yang begitu gah dengan kemajuan dan berbangga dengan pembangunan yang dibuat oleh mereka.


Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah melihat ia suatu yang melucukan apabila menafikan ia suatu referendum rakyat tetapi pada masa yang sama memohon restu rakyat.


Slogan ini umpama memohon restu rakyat menerima kerajaan BN haram di Perak. Ramai penganalisis politik dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, termasuk calonnya menganggap pilihan raya kecil di Bukit Gantang ini sebagai referendum rakyat terhadap rampasan kuasa di Perak dan kepimpinan UMNO yang baru di bawah Dato Najib Tun Razak.


Menurut beliau, "slogan ini sekaligus membuktikan bahawa beliau akui rakyat Perak belum menerimanya sebagai Menteri Besar. Maka dengan sendirinya kita boleh tafsirkan bahawa beliau sedar bahawa beliau adalah Menteri Besar haram dinegeri Darul Ridzuan kerana belum diiktiraf rakyat."


Asmuni menerusi kenyataan media tidak menolak perkataan itu dan berkata bahawa harapan Pakatan Rakyat cerah tetapi tidak mahu terlalu yakin.


Walaubagaimanapun sebaliknya pemimpin BN/UMNO menolak pilihan raya kecil kali ini sebagai referendum rakyat seperti yang disebut-sebut.


Zambry dilaporkan berkata, "Bagaimana anda boleh menganggap ini sebagai satu referendum... pilihan raya kecil Bukit Gantang hanya satu pilihan raya kecil...bukannya pilihan raya umum yang tidak mewakili pandangan keseluruhan rakyat Perak," (sumber:mstar).


Sebelum ini, Timbalan Presiden UMNO Muhyidin Yasin turut tidak bersetuju pilihan raya kecil kali ini sebagai medan pungutan suara rakyat terhadap kepimpinan baru Dato' Najib tun Razak.
Terakhir dikemaskini pada Selasa, 31 Mac 2009 08:53
 

ALBUM